Tuesday, February 7, 2012

Manifest sutrasnjice:Punk

                               Manifest sutrasnjice:Punk




Okupljali su se na trgovima i stepenistima i sokirali ljude. Njihova krilatica je bila-Nema buducnosti! Anarhisti su. Povezivali su ih sa alkoholom i sektama. Grozili se njihovih pirsinga i tetovaza i stajlinga. U filmovima su uglavnom bili negativci. Tadasnji "ljuti" punk se, naravno, vremenom dosta razvio i promenio.


Danasnji punk stil se dosta udaljio od pocetne ideje ,no, to ne znaci da je na stranputici. Naprotiv, punk se udruzio sa mnogim stilovima i danas se moze sresti u brojnim sferama zivota. Momci nose neprevazidjene starke uz klasicna odela (oni hrabriji cak i kravate s motivima poput Mickeya Mausa ili sargarepa-printom :)), cure miksuju zute helanke ili one s animal printom sa suknjama floral dezena i cute dzak-dzemperima i krupnim prstenjem i svi izgledaju-cool!I zbilja je cool videti maldu kevu ili caleta (npr poput Billie Joea Armstronga iz Green Daya) koji zajedno sa svojim klincima furaju punk fazon. Sa druge strane,dovoljno je samo osetiti to strujanje u sebi (odmah pored filantropskog) koje govori-pobuni se!; iz borbe mladosti i svezine ,ali i znanja, sa ustaljenim mehanizmima  mogu (a tako i biva) izniknuti sjajne i korisne stvari.Ako ipak ne dolazi do promena,vas bunt stvara plodno tle za genijalnost buducih generacija. Punk je,jednostavno, sinonim za lezernost, ali i kriticki, avangardni a cesto i veoma kreativni duh.
Ovaj stil je postao inspiracija za mnoge modne kreatore, a svako od njih je morao da donese nesto novo i zanimljivo.Naposletku, carobni danasnji  punk uspeo je da reciklira i asimiluje u sebe cak i kic nas nasusni (roze krzno, zlato s cirkonima, (pre)uske haljine koje ama bas sve otkrivaju) dajuci mu sasvim novo,futuristicko znacenje.Punk is (sooooo) not dead!



No comments:

Post a Comment